Uppteckning nummer NM-HEU43862_7

Upptecknare: Arvid Edblad
Meddelare: Erik Norberg  År: 1950

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Båräng

Staffanssjungningen förekom på trettondagen. Då gick ungdomen omkring i gårdarna och samlade ihop matvaror till sin julfest. Men då trettondagen var det ett led i julfirandet det var nämligen att solen stod stilla från och med juldagen till trettondagen. Under denna tid fick dom inte företaga något arbete såsom spinna eller sticka och sy. Dom skulle vila den tiden under året. Men på trettondagen började solen röra på sig den ljusa stjärnan var som hyllning åt solen sade de gamla. Då var det trettondagsstjärnan som skulle gå mellan gårdarna då var det alltid ungdomen som var ute med stjärnan då var dom utklädd som konung David Judas med pungen och andra.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 15. Från Lucia till 20-dag Knut.